Havepumper

Elpumps' serie JPV/JPP af jetpumper benyttes til at levere rent vand ved højt tryk for nem og sikker vanding med sprinklere eller dyser samt en række andre anvendelser i boligen eller haven. Elpumps jetpumper er fremstillede af slidstærke, korrosionsbestandige materialer og fås med hus af rustfast stål, impeller af rustfast stål og indbygget vandfilter, hvilket sikrer energiøkonomisk og støjsvag drift med stor ydelse og pålidelighed. Jetpumperne tåler ikke brug med saltvand eller aggressive eller brændbare stoffer eller væsker beregnede til at blive indtaget af mennesker, bortset fra vand.

Egenskaber og fordele

  • Kraftig motor på 800-2000 W
  • Løftehøjde op til 48 m
  • Slidstærke, korrosionsbestandige, rustfaste materialer
  • Udstyret med 1,5 m H07 RN-F 3G 1 mm² kabel
  • Overophedningssikring
  • 2 års garanti
.

JPV 800 Havepumpe, 800 W, 3.600 l/h, 4,0 bar

compare button - JPV 800 Havepumpe, 800 W, 3.600 l/h, 4,0 bar
kr. 1.215
.

JPV 900 Havepumpe, 900 W, 3.700 l/h, 4,2 bar

compare button - JPV 900 Havepumpe, 900 W, 3.700 l/h, 4,2 bar
kr. 1.372
.

JPV 1300 Havepumpe, 1300 W, 5.400 l/h, 4,7 bar

compare button - JPV 1300 Havepumpe, 1300 W, 5.400 l/h, 4,7 bar
kr. 1.388
.

JPV 1500 Havepumpe, 1500 W, 6.300 l/h, 4,8 bar

compare button - JPV 1500 Havepumpe, 1500 W, 6.300 l/h, 4,8 bar
kr. 1.522

Hvad er en havepumpe?

En havepumpe er en vandpumpe, der er beregnet til at pumpe vand fra en kilde, f.eks. en brønd, cisterne eller en dam, og distribuere det til forskellige dele af haven eller græsplænen. Disse pumper er typisk små og kompakte i størrelsen, hvilket gør dem til en ideel løsning til husholdninger og mindre landbrugsbedrifter.

Hvornår anvendes havepumper typisk? Er havepumper velegnede til havevanding fra brønde eller cisterner? Kan de bruges sammen med et sprinklersystem?

Havepumper er specielt designet til havevanding fra brønde eller cisterner, enten manuelt med en haveslange eller med sprinklersystemer, der kræver tryk for at fungere. De anvendes også ofte til vandforsyning til vandingssystemer i drivhuse, gartnerier og mindre landbrug samt til vandforsyning til dyr.

Er Elpumps havepumper egnede til en højtryksrenser?

Nej, Elpumps havepumper er ikke i stand til at generere det nødvendige tryk til en højtryksrenser, som normalt er over 10 bar.

Hvilken pumpe skal jeg bruge: en havepumpe eller et husvandværk?

Havepumper anvendes hovedsagelig til enklere formål som f.eks. vanding af haven og tændes og slukkes manuelt efter behov. Husvandværker er derimod designet til at fungere automatisk for at sikre en konstant og øjeblikkelig vandforsyning, når der er behov for det, og de har normalt en trykafbryder og en tørløbssikring.

Hvordan finder man den rigtige havepumpe? Hvad skal man være opmærksom på?

Når du skal vælge en havepumpe, er de vigtigste faktorer at tage hensyn til gennemstrømningshastigheden (m3/t), det nødvendige tryk, den tilgængelige strømkilde (net- eller solcelleanlæg) og andre funktioner som f.eks. tørløbsbeskyttelse og automatisk drift (automatisk tænd/sluk-funktion). Hvis pumpen er tilsluttet et sprinklersystem, skal der også tages hensyn til havens størrelse, da vandmængden skal svare til vandbehovet for det samlede antal sprinklerhoveder, der er i drift på samme tid.

Fra hvilken vanddybde kan havepumpen anvendes?

Generelt har JET-pumper en teoretisk maksimal sugehøjde på 9 meter. Dette betyder, at hvis den lodrette afstand mellem det konstante vandspejl (ikke brøndens bund) og pumpen er på mere end 9 meter, vil pumpen ikke kunne trække vand, fordi den ikke vil kunne generere tilstrækkelig sugekraft til at løfte vandets vægt og derfor ikke vil kunne pumpe vand. "Teoretisk" betyder, at 9 meter er den grænse, hvor de to kræfter, der virker mod hinanden, er i balance. Det vil sige, at vægten af en vandsøjle på 9 meters højde er lig med pumpens sugekraft på 0,9 bar (0,9 bar = vægten af en vandsøjle på 9 meters højde). Så sugehøjden bør i praksis ikke være mere end 7-8 meter, hvis pumpen skal fungere korrekt. Hvis den konstante vandstand er lavere end 9 meter, bør der anvendes en højtryksdykpumpe.

Hvilke havepumper fra Elpump er udstyret med en trykafbryder og tørløbsbeskyttelse?

Elpumps havepumper i "AUTOMATIC"-serien er udstyret med en trykafbryder og tørløbsbeskyttelse, som er med til at regulere vandgennemstrømningen og beskytte pumpen mod skader. Trykkontakten tænder og slukker automatisk for pumpen på baggrund af vandforbruget og sikrer, at pumpen ikke kører unødigt, mens tørløbsbeskyttelsen automatisk slukker for pumpen, hvis der ikke strømmer vand gennem pumpen.

Er Elpumps havepumper selvsugende? Hvad betyder det helt præcist?

Alle Elpumps havepumper er selvsugende. Det betyder, at sugeslangen og pumpehuset skal fyldes op med vand inden første brug (kaldet priming), og ved alle yderligere anvendelser vil pumpen bruge det vand, der opbevares i pumpehuset, til at skabe et vakuum på sugesiden og fortsætte med at levere vand igen, når den startes. Det anbefales kraftigt at anvende en fodventil eller en kontraventil på sugesiden for at forhindre, at vandet løber tilbage i brønden. Selv en selvsugende pumpe skal fyldes helt op inden første brug. Hvis der ikke anvendes en kontraventil, og pumpehuset bliver tomt, skal sugeslangen og pumpehuset genopfyldes med vand inden hver brug.

Hvordan fungerer en havepumpe?

En havepumpe fungerer ved hjælp af en elmotor, der driver en eller flere pumpehjul, som skaber en vandstrøm. Hjulet suger vand ind i pumpen og driver det ud gennem udløbsudløbet, hvilket giver en vandstrøm til den ønskede anvendelse.

Hvilket er indløbet og hvilket er udløbet?

Indløbet er det sted, hvor vandet løber ind i havepumpen, og det er placeret på pumpens forside. Udløbet er det sted, hvor vandet forlader havepumpen, og det er placeret øverst på pumpen.

Hvilken slags slange skal jeg vælge?

Det anbefales at bruge en sugeslange med hårde vægge, så slangen ikke falder sammen på grund af pumpens vakuumkraft (i modsætning til f.eks. en brandslange med bløde vægge). Det anbefales kraftigt at bruge en fodventil i den ende af sugeslangen, der er nedsænket i vandet. Sugeslangens diameter bør svare til indsugningsslangenes diameter, da enhver reduktion på sugesiden vil have en stor indvirkning på pumpens samlede ydeevne.

Har jeg brug for en fodventil eller en kontraventil? Hvor skal jeg installere den?

Fodventiler og kontraventiler har den samme funktion. De forhindrer vandet i at strømme tilbage i brønden på grund af tyngdekraften. Forskellen er, at en fodventil er installeret for enden af sugeslangen, som er i vandet, og den har normalt også en filterkurv, der forhindrer, at smårester bliver suget ind i pumpen. Kontraventilen har ingen filterkurv og skal installeres ved indløbet til havepumpen. Hvis der ikke er monteret en kontraventil, skal havepumpen fyldes med vand inden hver brug.

Hvordan tager man en havepumpe i brug? Hvordan tilslutter man havepumpen?

Du skal tilslutte 2 slanger til havepumpen for at kunne tage den i brug: en sugeslange og en haveslange. Sugeslangen skal tilsluttes pumpens forside (indløb). Haveslangen (eller et hvilket som helst andet vandrør) skal tilsluttes toppen af pumpen (udløb). Inden første opstart skal sugeslangen og pumpehuset være 100% fyldt med vand. Denne proces kaldes også for priming. Årsagen til dette er meget enkel. Hvis der ikke er vand i pumpehuset, og pumpehjulet på indersiden af pumpen kører rundt i luften, kan hjulet ikke generere tilstrækkelig sugekraft til at transportere vandets vægt. Er der på den anden side vand i pumpehuset, skubber det roterende pumpehjul vandet gennem udløbet med en styrke, der skaber en nok sugekraft til at transportere vandet.

Hvad skal man være opmærksom på?

Det anbefales at installere havepumpen på et sted, hvor den er beskyttet mod miljøpåvirkninger så meget som muligt. Opbevar f.eks. ikke pumpen permanent på et sted, hvor den konstant udsættes for direkte sollys eller regn, især frost, når den ikke er i brug. Dette vil bidrage til at forlænge havepumpens levetid. Det er også tilrådeligt at placere pumpen på et højtliggende sted, så den ikke står i vand ved overvanding.

Hvornår anbefales det at bruge et vandfilter? Hvor skal jeg montere det?

Det anbefales at bruge et vandfilter, hvis vandkilden til din havepumpe indeholder snavs, sediment eller andre forurenende stoffer, der kan beskadige pumpen eller eventuelle husholdningsapparater, der forsynes med vand fra havepumpen. Et vandfilter skal altid monteres ved indløbet, inden vandet løber ind i havepumpen. Hvis det monteres ved udløbet, vil filtermembranen blive beskadiget af det høje tryk.

Hvad er sugehøjden? Hvad er pumpehøjden?

Sugehøjden henviser til den lodrette afstand mellem vandkilden og havepumpens indløb, mens pumpehøjden henviser til den lodrette afstand mellem havepumpens udløb og brugsstedet. Suge- og pumpehøjden er vigtige faktorer at tage hensyn til, når man vælger en havepumpe, da de bestemmer pumpens gennemstrøm og tryk.

Hvor lang tid går der, inden der kommer vand fra havepumpen?

Pumpen transporterer vandet fra det øjeblik, den tændes. Hvis der anvendes en længere haveslange/vandrør, kan det tage et par sekunder, før vandet løber gennem slangen.

Hvor meget strøm bruger en havepumpe?

Det maksimale strømforbrug (P1) for Elpumps havepumper varierer fra 600 W til 2000 W, afhængigt af pumpens ydeevne som f.eks. pumpehøjde, gennemstrømningshastighed, antal pumpehjul osv.

Kan havepumperne fra Elpumps drives af solenergi?

Afhængigt af pumpens strømforbrug skal der installeres adskillige solpaneler samt en frekvensomformer for at forsyne havepumpen med tilstrækkelig strøm og 230 V / 50 Hz. Er disse betingelser opfyldt, er havepumper et godt valg til anvendelsesformål uden for elnet eller til brug i områder med begrænset adgang til elektricitet. Solcelledrevne havepumper er en omkostningseffektiv og miljøvenlig løsning til vanding af haven, hvilket gør dem til et populært valg for mange anlægsgartnere. Det anbefales altid at konsultere en ekspert for at afgøre, om solpanelerne kan forsyne pumpen med den nødvendige energi.

Hvordan gør man en havepumpe vintersikker?

Havepumper skal opbevares på et tørt, beskyttet sted og bør tømmes for alt resterende vand for at undgå frostskader. Det anbefales ydermere at dække havepumpen med et beskyttende dæksel for at holde snavs, regn og andre elementer, der kan forårsage skader, ude.

Hvordan tømmer man en havepumpe?

For at tømme en havepumpe skal du slukke for pumpen og åbne vandhanen/haveslangen for at fjerne eventuelt vand, der stadig er under tryk. Fjern derefter plastikhætten/metalskruen nederst på pumpens forside eller afbryd ind- og udløbsslangen, og vip pumpen, så den kan tømmes helt. Hvis der fortsat er vand i pumpehuset, vil vandet fryse i pumpen, hvilket kan resultuere i at pumpehuset splintres. Når havepumpen er tømt, bør den opbevares på et tørt og beskyttet sted for at undgå frostskader.